Açık düşünmenin ilk adımı, geçmişe dair bildiklerimizi sorgulamaktır.
Eğer ürününüzü satmak için reklama ya da satış elemanlarına ihtiyaç duyuyorsanıx, o zaman ürününüz çok iyi değildir: Teknoloji öncelikli olarak ürün gelişimi üzerinedir, dağıtım üzerine değil.
Tüm başarısız şirketler ise aynıdır: Rekabetten kaçınmayı bilememişlerdir. Ne kadar çok rekabet edersek o kadar az kazanırız.
Sonra da firma pazardaki kendi rakiplerine takıntılı hale gelir. Tüm bu insanlık dramının arasında insanlar neyin önemli olduğunu unutarak rakiplerine odaklanır.
Bir şirketin değerli olması için, şirket büyümeli ve bunu sürdürmelidir ancak birçok girişimci yalnızca kısa dönemli büyümeye odaklanır.
Özel teknoloji, bir şirketin sahip olabileceği en önemli avantajıdır çünkü bu sayede ürününüz kopyalanaması zor ya da imkansız bir hal alır.
Ya da mevcut bir çözümü kökten değiştirebilirsiniz. Örnek olarak Paypal, eBay’de alım satım yapmayı 10 kat daha iyi bir hale getirdi.
İyi bir startup ilk tasarımında büyük ölçek potansiyeline sahip olmalıdır. Twitter bugün 250 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Daha fazlasına sahip olmak için başka özellikler eklemesine gerek yok ve büyümesinin durması için de bir sebep yok.
Jeff Bezos’un kurucu vizyonu tüm online parekendeyi ele geçirmekti ancak oldukça ince eleyip sık dokuyarak kitaplarla başladı.
Müşterilerin ne istediklerini dinlemeli ” Minimum uygulanabilir üründen” fazlasını yapmamalı ve başarı için yolumuzu yinelemeliyiz.
Ancak esneklik bir metodolojidir, hedef değildir. Zaten mevcut olan şeylere ufak değişiklikler yapmak sizi yerel maksimuma ulaştırabilir ancak küresel maksimumu bulmanızda size yardımı dokunmayacaktır.
Üstel büyümeyi hafife almayın.
Her girişimci belirli bir pazarda son hamle yapan olmayı planlamalıdır. Bu da kendinize sormakla başlar: Bundan 10 ya da 20 yıl sonra dünya neye benzeyecek ve benim işim nerede duracak?
Kitap linki: https://www.kitapyurdu.com/kitap/sifirdan-bire-ciltli/396833.html